Kuulin ensimmäistä kertaa värianalyysistä noin vuosi sitten, kun anoppini puhui jostain paidastaan ja sen väristä. Hän kertoi, että oli käynyt aikoja sitten värianalyysissä ja että tämän värin (ehkä violetti🤔) olisi kerrottu olevan hänelle hyvä.
Tämä laukaisi ketjureaktion, jonka johdosta päädyin itse menemään värianalyysiin ja lopulta tekemään itse niitä!
5 syytä miksi kävin värianalyysissä
Kävin itse värianalyysissä monestakin yksittäisestä syystä, mutta tässä postauksessa keskityn niistä viiteen ja kerron niistä sinulle pienimuotoisen tarinan keinoin. Ensimmäisenä, minulla ei ollut hyvä olo pukeutuessani vaatekaapistani löytyneisiin vaatteisiin. Toiseksi yritin korjata oloani meikkaamalla, mutta mikään ei tuntunut hyvältä.
Kolmantena anoppini ohimennen jakama tieto värianalyysistä sai minut ajattelemaan kokemiani ongelmia ja aloin uskoa, että värianalyysi voisi olla ratkaisu niihin.
Neljäntenä syynä oli se, että analysoin itseni internetin ihmeellisessä maailmassa syksyksi. Ja viimeisenä eli viidentenä syynä oli se, että päädyin ostamaan kesä värivuodenajan mukaisia vaatteita, luullen niitä syksyn värisiksi.😃
Kun olin tämän kaiken tehnyt, enkä ymmärtänyt miksi oloni oli edelleen huono uusissa vaatteissa, päädyin varaamaan ajan värianalyysiin.
Vaatekaappini ennen värianalyysiä
Ennen värianalyysiä, minusta tuntui aina ettei minulla ole mitään päällepantavaa. Kutsu juhliin tai vaikka vain kylään kahville aiheutti minussa paniikin tunnetta. Minulla ei ollut hyvä olo vaatteissani.
Vaatekaappini pursusi mustia vaatteita: paitoja, housuja, mekkoja yms. Pidin "väripilkkuina" muutamaa harmaata ja valkoista asustetta.
Vaatekaapissani oli myös se ongelma, että ollessaan täynnä mustaa, en edes tahtonut löytää sieltä niitä muutamia "lemppari" mustia vaatteita. Pahinta oli reissussa, kun matkalaukun sisältö oli vain musta kasa kangasta.
Meikki ennen värianalyysiä
En koskaan ole ollut niin sanotusti meikkien suurkuluttaja, mutta olen pitänyt meikkaamista varsinkin juhliin laittautuessa suuressa roolissa. Ennen värianalyysia meikkaaminen tuntui usein hankalalta ja harvoin sain meikistä omasta mielestäni tyydyttävää lopputulosta.
Lainasin siskoltanikin meikkejä, esimerkiksi huulipunaa (jonka tiedän nyt olevan viileää sävyä) enkä ymmärtänyt miksi en hehkunut kuten hän. Meikkaukseni tulokset näyttivät kuin 5-vuotias olisi käynyt salaa äitinsä meikkipussilla.
Näin jälkikäteen ymmärrän, että kun pukeuduin aina itselleni vääriin sävyihin ja vaikka meikit olisi olleet sitten lämpimät tai viileät, jokin oli kasvoillani aina vähän pielessä.
Anoppi kertoi värianalyysistä
Noin vuosi sitten anoppini tuli maininneeksi, että hänen päällä ollut paitansa pitäisi sopia hänelle erityisen hyvin. Paita oli väriltään ehkä violetti, mutta se ei ole oleellista, vaan se, että hän oli käynyt joskus kauan aikaa sitten värianalyysissä ja siellä oltiin kerrottu tämän värin olevan hänelle paras. Tämä jäi pyörimään mieleeni ja lopulta aloin etsimään tietoa tästä mystisestä värianalyysistä.
Melko nopeasti minulle valkeni, että värianalyysi ei ole mikään menneen talven juttu ja siitä voisi oikeasti olla hyötyä itsellenikin. Netistä löytämäni tieto ja lupaukset värianalyysin höydyistä ja oman värivuodenajan selvittämisestä tuntuivat olevan ratkaisu kaikkiin ongelmiini.
Analysoin itseni syksyksi internetissä
Koska olen luonteeltani kaikkien muiden ihanien piirteiden lisäksi harkitsevainen ja säästäväinen, en heti raaskinut mennä oikeaan värianalyysiin. Kun lähdin tutkimaan värianalyysiä internetissä, siitä löytyi paljon tietoa.
Kaikkea sitä tietoa kahlatessani läpi, onnistuin jotenkin sivuuttamaan 4- ja 12-jaolliset värianalyysien luokittelut ja perehdyin vain 4-jaolliseen värianalyysiin. Taisin Tiktokista löytää myös jonkun värianalyysifiltterin.
Lopputuloksena analysoin itseni internetin perusteella ja 4-jaollisen värianalyysin mukaan syksyksi.
Ostin kesän vaatteita luullen niitä syksyksi
Kun olin saanut analysoitua itseni syksyksi, oli aika lähteä päivittämään vaatekaappia muullakin kuin mustalla. Olen aina pitänyt vihreästä väristä, joten se sai minut ostamaan muutamia vihreitä vaatteita, esim. paitoja ja housuja. Lähitulevaisuudessa siinsi ystäväni valmistujaisjuhlat ja ajattelin, että sinne oikein repäisen ja ostan muun kuin mustan mekon.
Lähdin vaatekaupoille useana päivänä täynnä intoa ja palasin aina kotiin musertuneena. En löytänyt mitään mikä olisi tuntunut tarpeeksi hyvältä. Eikä kysymys ollut tosiaan edes siitä miltä näytin, vaan siitä, miltä minusta tuntui.
Päivien käydessä vähiin ennen juhlia, tuskaisena ja paniikissa, päädyin ostamaan uuden mekon. Se oli sekoitus valkoista ja vihreää. Lähipiirini kanssa iloitsimme, että olin viimein onnistunut löytämään kivan mekon, joka ei ollut musta!
Kun ystäväni juhlapäivä koitti, tein juhlameikin ja puin uuden mekon päälle. Olo oli valju enkä ymmärtänyt missä oli vika. Olinhan päässyt eroon mustasta. Nautin kyllä päivästä ja juhlista, mutta oloni ei ollut niin hyvä kuin olisin kuvitellut sen olevan.
Näin jälkikäteen olen ymmärtänyt, että käytännössä kaikki tuona aikana ostamani vaatteet olivat kesän viileitä, pehmeitä ja vaaleita vihreitä ja itse luulin niitä syksyn väreiksi.
Oikeaan värianalyysiin
Luulin ratkaisseeni ongelmani, mutta uudet vaatteet eivät lopulta tuntuneetkaan hyviltä, joten päätin, että minun on mentävä ammattilaisen tekemään värianalyysiin. Tähän vaikutti myös se, että olimme kesällä menossa mökille Itä-Suomeen.
Tämä samainen anoppini, joka oli kertonut värianalyysistä, oli myös puhunut Outokummussa sijaitsevasta hieman hintavammasta vaatekaupasta, jossa olisi iso valikoima mekkoja. Kaikkien aikaisempien hutiostojen jälkeen, halusin sieltä itselleni edes yhden oikean värisen mekon.
Päädyin valitsemaan sijainnin perusteella lähimmän löytämäni värianalyysin, joka sattui olemaan 4-jaollinen. Tuloksena oli suureksi yllätykseni kevät. Kaikki kokemani tuskailut vaatteiden ja meikkien kanssa saivat selityksen.
Värianalyysin jälkeen
Aluksi en oikein pitänyt kevät värivuodenajasta ja sen väreistä sekä sävyistä. Ne tuntuivat liian kirkkailta omaan makuun ja kuvailin niitä hieman negatiiviseen sävyyn "lasten väreiksi".
Ostin kirppiksiltä vaatteita, jotta pääsin makustelemaan kevään kirkkaita, lämpimiä ja vaaleita värejä sekä sävyjä. Nämä olivat täysin vastakohtia niille, joita olin ennen käyttänyt.
Muutaman ostoksen jälkeen (mm. kirkkaan vihreä 2 euron t-paita Liperin kirppikseltä), aloin hyväksyä tuloksen ja aloin nauttia uusista väreistä!
Olin myös hoitovapaalla toisen lapseni myötä ja minulla oli aikaa miettiä mitä haluan tulevaisuudelta. Jo 4-jaollinen värianalyysi oli minulle niin käänteentekevä hetki elämässäni, että halusin tuoda sen saman fiiliksen muillekin.
Niinpä päädyin hakeutumaan 12-jaolliseen värikonsultti-koulutukseen, jonka myötä sain itselleni kevään alakategoriaksi kirkkaan/kontrastisen kevään ja uuden ammatin. Värikonsultiksi kouluttautumisesta voit lukea enemmän toisesta blogi-postauksestani https://www.hehkumpi.fi/post/miten-paadyin-varianalyysista-varikonsultiksi.
Siinä oli 5 syytä miksi kävin itse värianalyysissä: tyytymättömyys vaatekaapin sisältöön, epäonnistuneet meikit, anopin "suuri paljastus" värianalyysistä, itsetehty virheellinen analyysi ja värien tunnistamisen vaikeus.
Jos sinulla heräsi kysymyksiä, ajatuksia tai on omia kokemuksia esim. miksi olet käynyt tai haluaisit käydä värianalyysissä, niin kommentoi alle!
Tule seuraamaan @hehkumpi Instagramissa https://www.instagram.com/hehkumpi/ ja siellä voit myös laittaa viestiä!
Jos haluat varata ajan minulle 12-jakoiseen värianalyysiin, se onnistuu seuraavasta linkistä https://calendar.app.google/hBULE1vsufMBiMMR8
Comments